Inzet medische studenten als junior triagist

 
Geneeskundestudenten mogen vanaf het derde jaar werken als junior triagist op de Huisartsenposten Oost-Brabant (HAP Oost-Brabant). In deze functie staan ze patiënten te woord, vragen ze uit wat er aan de hand is en beoordelen ze of de klacht spoedeisend is. Hierbij maken ze gebruik van de Nederlandse Triage Standaard.

Waarom

Het verloop onder triagisten is vrij groot. Alleen in de ANW-uren werken, is niet aantrekkelijk genoeg om mensen te vinden en te houden. Daarnaast is het lastig om personeel te vinden met voldoende medische kennis. Om deze redenen werft HAP Oost-Brabant doorlopend nieuwe studenten die gedurende twee jaar als junior triagist werken.

Bovendien moet de huisartsenpost voldoen aan de branchenormen voor het afhandelen van inkomende telefoontjes: 75 procent van de niet-spoedeisende telefoontjes moeten binnen twee minuten opgenomen worden.

Doel

Doel van de inzet van geneeskundestudenten als junior triagist is voldoende personeel om de inkomende telefoontjes af te handelen volgens de branchenormen en hiermee tegelijkertijd de wachttijd van de patiënten aan de telefoon te verlagen.

Resultaat

De druk om te voldoen aan de branchenormen voor het afhandelen van inkomende telefoontjes blijft aanwezig, maar de inzet van de junior triagisten geeft lucht. Zonder hen zou de wachttijd aan de telefoon hoger zijn, waardoor het langer duurt voordat een patiënt iemand aan de lijn krijgt.

Daarnaast hoeven senior triagisten nu niet meer elk weekend, maar om het weekend te werken in het triagecentrum. Bovendien zijn de studenten jong, enthousiast en leergierig. Hierdoor waait er regelmatig een ‘frisse wind’ door het team.

Aandachtspunten

Geneeskundestudenten zijn maximaal twee jaar als junior triagist aan de huisartsenpost te binden. Er is echter mogelijkheid om de best presterende studenten nog een jaar te behouden. Hoe? Door ze een plek als basisarts aan te bieden op de huisartsenpost. In die functie gaan zij consulten doen.

Een ander aandachtspunt is dat geneeskundestudenten in de rol van junior triagist echt een slag moeten maken van diagnosedenken naar urgentiedenken. Bij triage is de oorzaak van de klacht ondergeschikt aan de urgentie. Dat is iets wat ze in het begin echt moeten leren. Want de gesprekken in het triagecentrum moeten wel op een efficiënte manier gevoerd worden.

Aanpak

HAP Oost-Brabant werft doorlopend nieuwe geneeskundestudenten die aan de slag willen als junior triagist. Bijvoorbeeld via advertenties en informatieavonden. Dit gebeurt in samenwerking met universiteiten in de regio.

Als een kandidaat na een sollicitatiegesprek wordt aangenomen, dan volgt deze een korte opleiding in het leercentrum. Deze opleiding wordt verzorgd door een extern opleidingsinstituut.

In deze periode is de inzet van de studenten ‘extra’ en draaien ze onder begeleiding van een triagecoach mee als junior triagist. Zodra de opleiding is afgerond, gaan ze zelfstandig aan de slag in het triagecentrum.

Tijdpad

Eerst vindt werving en selectie plaats van de geneeskundestudenten. Eenmaal aangenomen, volgen zij een opleiding tot junior triagist. Deze opleiding duurt vijf weken.

De junior triagisten blijven gemiddeld anderhalf tot twee jaar op de huisartsenpost. Sommige geneeskundestudenten gaan hierna nog een jaar aan de slag als basisarts.

Investering

  • Tijd: Een efficiënte manier van werven is het organiseren van een informatieavond voor geneeskundestudenten. Tijdens deze avond krijgen ze uitgebreide uitleg over het werken als junior triagist en het bijbehorende opleidingstraject. Reserveer ook voldoende tijd voor het voeren van sollicitatiegesprekken met kandidaten. De opleiding tot junior triagist duurt vijf weken en wordt gegeven op zaterdag- en zondagochtenden.
  • Kosten: Junior triagisten worden bij de HAP Oost-Brabant ingeschaald in schaal 4 van de cao Huisartsenzorg.
  • Personeel: De manager Bedrijfsvoering en diens assistent zijn samen verantwoordelijk voor de werving, selectie, scholing en praktische aansturing van de junior triagisten. Een extern opleidingsinstituut verzorgt de vijfweekse opleiding, op het gebied van medische kennis en urgentiedenken. Senior triagisten van de huisartsenpost nemen de rol van triagecoach op zich met ‘coaching on the job’.
  • Ruimte: Er moeten fysieke werkplekken gecreëerd worden voor de junior triagisten. HAP Oost-Brabant doet dit door bestaande werkplekken in het weekend te gebruiken voor de triage tijdens in ANW-uren.

Contactpersoon

Nicole Voets, assistent-manager Huisartsenposten Oost-Brabant. Bereikbaar via n.voets@hapoostbrabant.nl of 06 20 855 992.