Digitale toegankelijkheid

 
Huisarts Vladan Ilic runt een duo-praktijk met bijna 3000 patiënten, Westerdokters in Amsterdam. Het lijkt paradoxaal, maar door inzet van digitale technieken is er meer tijd voor persoonlijk contact. De praktijk gebruikt onder meer een webapplicatie met diverse diensten en TeleQ voor terugbellen. Met de webapplicatie kan de patiënt een afspraak maken, een e-consult doen, een herhaalrecept aanvragen of inloggen in het eigen elektronisch dossier.

Waarom

In 2016 besloot Vladan Ilic het roer om te gooien. Hij wilde meer aandacht en tijd voor zijn patiënten. Dit maakt hij mogelijk door optimaal gebruik te maken van nieuwe digitale technieken. Hierdoor is zijn zorg efficiënter en blijft meer tijd over voor persoonlijk contact.

Daarnaast wilde Ilic de organisatie van de huisartsenpraktijk naar de huidige tijd brengen. "Iedereen gebruikt tegenwoordig in zijn 'normale' leven digitale apparaten en apps, waarom dan niet in de zorg?"

Doel

Het doel was een efficiëntere, goedkopere praktijkvoering en betere communicatie met de patiënten, wat tot meer tevreden patiënten moest leiden. Bijkomend doel was het vergroten van zijn eigen werkplezier.

Aanpak

De webapplicatie is ontwikkeld in samenwerking met HIS leverancier Tetra, en begon als pilot bij 5 praktijken.

Alle nieuwe aanpassingen gaan altijd in samenwerking met de patiënt. De aanpak is altijd zo simpel mogelijk, met een zo makkelijk mogelijke techniek en zo min mogelijk toepassingen. Daarom kunnen patiënten de webapplicatie zonder verdere uitleg gebruiken.

Daarnaast gebeurt de telefonische triage door de hoogstopgeleide aanwezige, altijd een dokter, en met gebruik van foto's en video's die de patiënt tijdens het telefoongesprek stuurt.

Resultaat

Zijn patiënten krijgen snel hulp overdag, via de webapplicatie of een praktijkconsult. Maar ook 's nachts kunnen patiënten een consult inplannen voor de volgende ochtend. Dat leidt tot minder bezoek aan de HAP. Uit cijfers van 2015 bleek dat zijn patiënten de HAP vier keer minder bezoeken dan het gemiddelde. De terugrapportages van de HAP betreffen voornamelijk acute beelden of psychiatrische problematiek.

Triage door de hoogstopgeleide aanwezige arts leidt tot het oplossen van veel zorgvragen aan de telefoon. De seniorhuisarts lost 70 procent van de zorgvragen op aan de telefoon. Wanneer een HAIO of basisarts de telefoon beheert is dat 50 procent.

Door de webapplicatie en deze triage komen alleen patiënten die het echt nodig hebben naar de praktijk. Hij heeft het nu minder druk dan vroeger en deelt zijn werktijden flexibel in, terwijl zijn praktijk groter is dan de normpraktijk.

Tijdpad

In februari 2016 was 45 procent van de patiënten (m.u.v. bejaarden en kinderen) een geregistreerde appgebruiker. In september 2018 is dat 85 procent. Inmiddels gebruiken zo'n 50 andere huisartspraktijken de app.

In oktober 2018 wordt het ook mogelijk dat de patiënt medische gegevens opstuurt, zoals zijn bloeddruk, suiker en gewicht. De app wordt daarmee een soort EPD en het officiële stempel hiervoor is in aanvraag.

Daarnaast krijgt de webapplicatie binnenkort een chatfunctie, ontwikkeld samen met KPN Zorgmessenger.

Investering

Het Zilveren Kruis financierde de ontwikkeling van de applicatie. Verder was en is er geen externe financiering.
De omzet is iets minder dan die van een gemiddelde praktijk, maar er zijn grote besparingen, onder meer op assistent-kosten, waardoor er toch meer winst is.

Aandachtspunten

De webapplicatie is geen klaar product. De 'user-experience' wordt gemonitord en hiermee wordt de app continu verfijnd. Aandachtspunt is het ontdoen van de zorg van allerlei dingen die niet nodig zijn, het zo simpel mogelijk te houden. Daarnaast is het belangrijk om patiënten continu voor te lichten over de webapplicatie, bijvoorbeeld met nieuwsbrieven.

Contactpersoon

Vladan Ilic, huisarts, Praktijkhouder Westerdokters, Amsterdam. Bereikbaar via info@westerdokters.nl of 020-2184190